top of page
  • Katja Balslev Nielsen

Hvilken rolle spiller værdier i empowerment tilgangen?

Opdateret: 30. jul. 2022

Bliv skarp på dine kerneværdier og stå stærkt i din professionelle personlighed, hvis du vil styrke empowerment i socialt arbejde
"Hvad er værdier og hvordan styrker de empowerment tilgangen?

Det får du svar på, når du læser videre, hvor jeg svarer på:


  • Hvad er værdier og hvordan bruger du dem som ståsted i praksis og mødet med dem, du skal hjælpe?


  • Hvad har værdier og normer med hinanden at gøre?


  • Hvordan hjælper værdier dig med at holde en etisk kurs i socialt arbejde


Lad os dykke ned i det.


Hvorfor skal du kende dine værdier i socialt arbejde?

Værdier kan beskrives som det fundament, som vores holdninger, perspektiver og handlinger udspringer fra.


Derfor fortæller værdierne noget om den retning dit liv er på vej hen, fordi de er med til at sætte kursen for, hvem du er og hvad du gør. Hvis du derfor ikke føler, at du er i kontakt med os selv, er det formentligt fordi, du underkender dine værdier.


Værdier er helt afgørende, når du arbejder professionelt med at hjælpe andre i svære livssituationer gennem empowerment tilgangen.


Hvad enten det gælder arbejdsløshed, sygdom eller andre vanskeligheder.


De er det fyrtårn, der hjælper dig med at finde vej, når bølgerne går højt i samtalen eller dit arbejdsliv.


Hvis du ikke ved, hvad du står for som professionel, har du heller ikke et kompas at navigere efter i forhold til at vide, hvad du synes er rigtigt og forkert.


Hvad vi vil være med til og hvad vi ikke vil være med til.Derfor er du et afgørende redskab i relationen

Inden for terapien har det længe været dokumenteret, at effekten af terapien i højere grad er forbundet med relationen mellem behandler og klient end selve metoden.


I Beskæftigelses indikator projektet (BIP) fandt Væksthusets Forskningscenter derudover, at der er en klar sammenhæng mellem sagsbehandlers tro på borgerens jobchancer og borgeren faktiske succes.


Det taler sig direkte ind i, at empowerment er en tilgang og ikke en metode. Når du anvender empowerment i socialt arbejde, er det altså en bestemt måde at indgå i relationen på - et menneskesyn - hvor vedkommende selv har retten til at definere sit problem og løsning indenfor de givne rammer.


Din værdier styrer nemlig, hvad du får øje på, måden du stiller spørgsmål og hvad du ser i den anden.


For vores kerneværdier er med til at karakterisere, hvem – og hvordan – vi er i relationen.Hvordan finder jeg mine værdier?


Hvis du ikke allerede er helt skarp på dine værdier, så start med at finde dem her og vend tilbage til denne artikel.

Når du kender din værdier, kan du forholde dig til, om de stemmer overens med dine arbejdsvilkår. Om det er det rette match, eller om du bør løbe væk, så hurtigt du kan. Eller give incitament til at prøve at ændre vilkårene.


For når vi kender vores værdier, får vi et enormt fokus og retning i vores liv, hvilket kan skabe ro og tryghed i en hverdag fuld af forandringer, usikkerhed og krydspres.


Du kan også dykke længere ned i dine værdier ved at svare på følgende spørgsmål:Værdiøvelse


  • Hvad er vigtigst for dig i dit liv?

  • Hvilken følelse længes du mest efter lige nu? Måske længtes du efter mere tid, men hvad ville du ønske tiden gav dig mere af? (f.eks. nærvær, tid til familien, sundhed?)

  • Hvornår føler du dig mest i live? Det kan f.eks. være, når der er frihed, anerkendelse, humor eller noget helt fjerde tilstede i dit liv.

  • Hvad frustrerer dig?


Ofte bliver vi opmærksomme på, hvad vi længes efter, når vi bliver bevidste om, hvad vi ikke har lyst til mere.


Eller hvad der frustrerer os, gør os kede af det eller vrede.


Det er ofte, når vores værdier ikke bliver imødekommet. Det kan f.eks. være anerkendelse, frihed, familieliv eller noget helt andet.


Det kan være, at du bliver frustreret over din chefs konstante kontrol, og det du længes efter er frihed eller tillid.


Brug disse følelser som et pejlemærke på, at der er noget andet, du gerne vil have mere af.


Noget der er værdigfuldt og vigtigt for dig. Du kan også se på, hvad der eventuelt forhindrer dig i et oprigtigt værdifuldt arbejdsliv lige nu.

Værdierne er det fundament, du står på i praksis og empowerment tilgangen


Værdierne skaber et stærkt fundament, så du kan træffe konsistente beslutninger og valg, når vi arbejder professionelt med at hjælpe andre.


Det betyder også, at du kan kan stå stærkt og møde den anden som en ligeværdig partner i det relationelle møde på trods af det asymetriske magtforhold.


Vores oplevelse af et etisk dilemmaer er altid subjektiv, fordi det er vores værdier og opfattelse af situationen, som skaber forudsætningen for tolkningen af begivenheden.


Vores værdier kan derfor være meget magtfulde. På godt og ondt.


De kan gøre, at du kører andre over som en damptrommel. Men de kan også sikre, at du reagerer, så du ikke krænker andre.


Så hvad vil du stå for?
Sammen bliver vi stærkereKatja Balslev NielsenDel gerne blogindlægget, hvis du kender andre, der interesserer sig for værdier, integritet og empowerment i socialt arbejde.
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page