SoMe_Samfundslitteratur_Skam i prof. relationer_1.png

Skam i professionelle relationer

Ny fagbog om skam i praksis, som er skrevet til dig, der arbejder professionelt med at hjælpe andre, og som hver dag går på arbejde for at gøre en forskel for andre.

Hvorfor en bog om skam i professionelle relationer?

Vi har brug for at tale om skam, hvis vi vil omsorgstræthed, forråelse og uværdighed til livs i hjælperprofessionerne. 

Skam i professionelle relationer giver en introduktion til skammens væsen og beskriver, hvorfor vi som praktikere skal forholde os reflekteret til ikke bare vores eget følelsesliv, men også til hvad der rører sig i de mennesker, vi skal hjælpe. Vores skam er nemlig en følelsesmæssig stopklods, der hjælper os til ikke at krænke andre. Samtidig giver bogen talrige eksempler på, hvor galt det kan gå, når vi ignorerer skammen, og den derfor bliver giftig og destruktiv i den professionelle relation.

Skam i professionelle relationer er bredt forankret i psykologi, filosofi og sociologi og sigter efter at skabe bro mellem teori og praksis gennem et righoldigt eksempelmateriale, cases og øvelser. Bogen henvender sig til mennesker, der arbejder professionelt med at hjælpe andre i svære situationer, hvad enten det er som socialrådgiver, pædagog, mentor, misbrugsbehandler, terapeut eller sygeplejerske.

"Vi skal ikke af med skam, men derimod vedkende os den. Trække den ud i lyset. Tale om den. Så den ikke får kløerne i os og bliver til en giftig, krænkende og ondskabsfuld skam"

(Katja Balslev Nielsen)

Få en smagsprøve på Skam i professionelle relationer

Hvis du er blevet nysgerrig på at lære mere om skam, så har du mulighed for at få en gratis læseprøv af Skam i professionelle relationer ved at trykke på bogen ved siden af. 

Bogen besvarer bl.a. spørgsmål som:

 • Kan det være sundt at føle skam? 

 • Hvilken betydning har skam for en professionsetisk praksis?

 • Hvornår bliver skammen giftig og ødelæggende?

 • Hvordan kan skam sprede sig som ringe i vandet og føre til en krænkende arbejdskultur præget af forråelse?

 • Hvad er modgiften til skam? 

 • Hvordan påvirker skam vores relationer?

 • Hvad er forbindelsen mellem skam og motivation?

 • Hvordan arbejder man aktivt med skamfølelsen i relationen til dem, man skal hjælpe?

 • Hvordan genkender du skammens mange ansigter?

Bog om skam_Skam i professionelle relationer_skam i velfærdsprofessionerne.png

Anmeldelse Sundhedskultur.dk

"Katja Balslev Nielsens ambitioner om at kaste sit lys på skammens væsen i hjælperprofessionerne og på de skader, som de senere års plejehjemsskandaler har vist, at fagprofessionelle kan udføre, hvis de fanges i skammens giftige sider, er al ære værd. Og hendes tankesæt er interessant. 

Selv hvis man stiller sig kritisk overfor forfatterens vurdering af skam som den i så høj grad afgørende prisme at se professioneller relationer igennem, er det alligevel forfriskende og tankevækkende at få begrebet skam endevendt og gennemanalyseret, som det sker her. Og for nogle professionelle vil bogen og dens øvelser formentligt kunne være en øjenåbner."

Maria Cuculiza 

Kan det være sundt at skamme sig?

Pressemeddelse

Skam er et menneskeligt vilkår, som vi er nødt til at forholde os til. Faktisk er skammen en følelsesmæssig stopklods, der kan hjælpe os til ikke at krænke andre. Derfor skal skammen på dagsordenen!


Hver dag går flere hundrede tusinde offentligt ansatte på arbejde i sundhedsvæsnet, på jobcentret eller hjemmeplejen med et ønske om at gøre en forskel for dem, der har brug for hjælp.

 

Mange af dem er tynget af skam, når de ikke føler, de kan slå til, og ved ikke, hvad de skal gøre med skamfølelsen. I bogen Skam i professionelle relationer får du en introduktion til skammens væsen og en forståelse af, hvorfor det er vigtigt ikke blot at forholde sig reflekteret til ikke bare sit eget følelsesliv, men også til, hvad der rører sig i de mennesker, man hjælper. For vi skammer os alle sammen i større eller mindre grad.


Undersøgelser viser, at hver tredje socialrådgiver føler sig presset og har svært
ved at leve op til de krav, de stilles overfor – heriblandt de fødselsmæssige
belastninger, der kommer med jobbet. Dem kan man aldrig blive immun overfor, siger Balslev   Nielsen.

Det man derimod kan lære, er at forholde sig reflekteret til sig selv på et følelsesmæssigt plan – for derved at opbygge større følelsesmæssig modstandskraft og udvikle et ”psykisk immunsystem”, så man ikke brænder ud eller bliver følelsesmæssig afstumpet. Det er derfor afgørende, at man ikke putter skam i ”skammekrogen”, men i stedet forholder sig til den og lærer at bruge den konstruktivt i sit arbejde som fagprofessionel. 

A7309891.jpg

Om mig

Vil du vide mere om forfatteren til Skam i professionelle relationer?

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn

Foto:Julie Montauk

Lad os nørde skam sammen

Jeg elsker at bliver inspireret af andre, der også brænder for det værdige møde, skam og empowerment i praksis så lad os endelig connecte. Du kan skrive dig op til mit nyhedsbrev og få meget mere praksisnær viden om empowerment tilgangen og skam i socialt arbejde. eller læse mere på bloggen.