Hvorfor en bog om skam i professionelle relationer?
Vi har brug for at tale om skam, hvis vi vil omsorgstræthed, forråelse og uværdighed til livs i hjælperprofessionerne.
Skam i professionelle relationer giver en introduktion til skammens væsen og beskriver, hvorfor vi som praktikere skal forholde os reflekteret til ikke bare vores eget følelsesliv, men også til hvad der rører sig i de mennesker, vi skal hjælpe. Vores skam er nemlig en følelsesmæssig stopklods, der hjælper os til ikke at krænke andre. Samtidig giver bogen talrige eksempler på, hvor galt det kan gå, når vi ignorerer skammen, og den derfor bliver giftig og destruktiv i den professionelle relation.
Skam i professionelle relationer er bredt forankret i psykologi, filosofi og sociologi og sigter efter at skabe bro mellem teori og praksis gennem et righoldigt eksempelmateriale, cases og øvelser. Bogen henvender sig til mennesker, der arbejder professionelt med at hjælpe andre i svære situationer, hvad enten det er som socialrådgiver, pædagog, mentor, misbrugsbehandler, terapeut eller sygeplejerske.
"Vi skal ikke af med skam, men derimod vedkende os den. Trække den ud i lyset. Tale om den. Så den ikke får kløerne i os og bliver til en giftig, krænkende og ondskabsfuld skam"
Få en smagsprøve på Skam i professionelle relationer
Hvis du er blevet nysgerrig på at lære mere om skam, så har du mulighed for at få en gratis læseprøv af Skam i professionelle relationer ved at trykke på bogen ved siden af.
Bogen besvarer bl.a. spørgsmål som:
-
Kan det være sundt at føle skam?
-
Hvilken betydning har skam for en professionsetisk praksis?
-
Hvornår bliver skammen giftig og ødelæggende?
-
Hvordan kan skam sprede sig som ringe i vandet og føre til en krænkende arbejdskultur præget af forråelse?
-
Hvad er modgiften til skam?
-
Hvordan påvirker skam vores relationer?
-
Hvad er forbindelsen mellem skam og motivation?
-
Hvordan arbejder man aktivt med skamfølelsen i relationen til dem, man skal hjælpe?
-
Hvordan genkender du skammens mange ansigter?
Anmeldelser
Kan det være sundt at skamme sig?
Pressemeddelse
Skam er et menneskeligt vilkår, som vi er nødt til at forholde os til. Faktisk er skammen en følelsesmæssig stopklods, der kan hjælpe os til ikke at krænke andre. Derfor skal skammen på dagsordenen!
Hver dag går flere hundrede tusinde offentligt ansatte på arbejde i sundhedsvæsnet, på jobcentret eller hjemmeplejen med et ønske om at gøre en forskel for dem, der har brug for hjælp.
Mange af dem er tynget af skam, når de ikke føler, de kan slå til, og ved ikke, hvad de skal gøre med skamfølelsen. I bogen Skam i professionelle relationer får du en introduktion til skammens væsen og en forståelse af, hvorfor det er vigtigt ikke blot at forholde sig reflekteret til ikke bare sit eget følelsesliv, men også til, hvad der rører sig i de mennesker, man hjælper. For vi skammer os alle sammen i større eller mindre grad.
Undersøgelser viser, at hver tredje socialrådgiver føler sig presset og har svært
ved at leve op til de krav, de stilles overfor – heriblandt de fødselsmæssige
belastninger, der kommer med jobbet. Dem kan man aldrig blive immun overfor, siger Balslev Nielsen.
Det man derimod kan lære, er at forholde sig reflekteret til sig selv på et følelsesmæssigt plan – for derved at opbygge større følelsesmæssig modstandskraft og udvikle et ”psykisk immunsystem”, så man ikke brænder ud eller bliver følelsesmæssig afstumpet. Det er derfor afgørende, at man ikke putter skam i ”skammekrogen”, men i stedet forholder sig til den og lærer at bruge den konstruktivt i sit arbejde som fagprofessionel.
Sundhedskultur
Katja Balslev Nielsen skriver nemt og forståeligt om, hvordan skammen med dens forskellige aspekter og komponenter på én og samme gang kan være både en sund menneskelig følelse, men også en nådesløs giftig og livsdræbende sygdom for sjælen.
Ligesom bogen, som er forankret i psykologisk, filosofisk og sociologiske forskning og ekspertise, giver en lang række teoretiske og konkrete eksempler på, hvor galt det kan gå, når skammen ignoreres, og den derfor bliver giftig og er destruktiv for den professionelle relation.
SPOR
Hvis denne bog får magt, som den har agt – nemlig at italesætte det usigelige – vil der kunne genvindes medmenneskelighed og reel heling til borgere der møder systemet. Samtidig vil der komme gladere og mere fagstolte professionelle personer ud af det.
Samlet set har det været en god læsning af en praksisnær bog med masser af viden og mulighed for refleksion. Jeg følte, at der med denne bog i hånden vil kunne opstå mere ligeværd og mindre af den usunde skam i mødet med de fagprofessionelle
DSR
Ligesom der findes to former for kolesterol HDL (sund) og LDL (usund) findes der også to former for skam: En medfødt sund skam og en giftig livsdræbende skam.
Talrige eksempler viser, hvor galt det kan gå, når vi ignorerer skammen, som derfor bliver giftig og destruktiv i den professionelle relation. Skam i professionelle relationer er bredt forankret i psykologi, filosofi og sociologi og kan stærkt anbefales.
Foto:Julie Montauk
Lad os nørde skam sammen
Jeg elsker at bliver inspireret af andre, der også brænder for det værdige møde, skam og empowerment i praksis så lad os endelig connecte. Du kan skrive dig op til mit nyhedsbrev og få meget mere praksisnær viden om empowerment tilgangen og skam i socialt arbejde. eller læse mere på bloggen.