top of page
  • katjabalslev

Derfor skal vi tale om skam

Opdateret: 14. jun. 2023

Sådan går du fra at være følelsesmæssig analfabet til at få sprogøre ift. at forstå skammens væsen.Er du en følelsesmæssig analfabet, når det kommer til skam?

Som fagpersoner er det afgørende, at vi forstår og håndterer følelsen af skam - både hos os selv og dem, vi arbejder med. Skam er en kompleks og dybtfølt følelse, der kan påvirke vores selvværd, selvtillid og relationer.


Desværre har vores samfund ofte undervurderet betydningen af følelsesmæssig intelligens og kommunikation, hvilket har gjort mange af os til "følelsesmæssige analfabeter", som Brené Brown beskriver det. I dette blogindlæg vil vi udforske vigtigheden af at udvikle et ordforråd for skam og hvordan det kan berige vores liv både personligt og professionelt. Derudover får du fem råd til, hvordan du kan blive bedre til at tale om skam.


Identificer og navngiv skamfølelsen:

At have et ordforråd for skam giver os mulighed for at identificere og sætte ord på vores følelser og oplevelser. Når vi kan genkende og navngive skam, bliver det lettere for os at håndtere den og finde sunde måder at tackle den på. Ved at anerkende og navngive skamfølelsen bringer vi den frem i lyset og begynder at tage kontrol over den.Udforsk årsagerne til skam:

Skam er ikke bare en overfladisk følelse. Det er vigtigt at forstå de underliggende årsager til vores skamfølelser. Ved at have et ordforråd for skam kan vi begynde at udforske og forstå disse årsager. Dette giver os mulighed for at arbejde med vores skam i støttende sammenhænge og finde veje til at frigøre os fra dens negative virkninger.Skab dybere forbindelser og forståelse:

Når vi udvikler vores følelsesmæssige intelligens og har et ordforråd for skam og andre følelser, lærer vi at håndtere og regulere vores følelsesmæssige reaktioner bedre. Det giver os også mulighed for at skabe dybere forbindelser med andre og udvikle en større forståelse for deres oplevelser og behov. Ved at være mere autentiske, sårbare og empatiske mennesker kan vi opbygge sunde relationer både personligt og professionelt.


Fem råd til at tale om skam:

For at øve os i at tale om skam og skabe et mere åbent miljø, er her fem værdifulde råd:

  • Anerkend og navngiv skamfølelsen: Vær opmærksom på, når du oplever skam, og identificer den.

  • Find støttende og trygge rum: Søg efter sikre og støttende personer eller grupper, hvor du kan åbne op om dine skamoplevelser.

  • Brug "jeg"-udsagn: Tal om din egen skam ved at bruge "jeg"-udsagn i stedet for generaliseringer eller selvfordømmelse.

  • Øv dig i at være sårbar: Del dine skamfulde oplevelser med betroede personer og opdag, at andre har lignende erfaringer.

  • Dyrk selvmedfølelse: Praktisér selvmedfølelse, vær venlig og mild mod dig selv, og husk at fejl og skamfulde oplevelser er en del af vores menneskelige rejse.

Vil du gerne være endnu stærkere til at tale skam?

Det er vigtigt for os som fagpersoner at lære at håndtere og tale åbent om skam. Ved at udvikle et ordforråd for skam og øve os i at håndtere og adressere denne følelse kan vi skabe et positivt og støttende miljø, hvor skam kan håndteres på en konstruktiv måde.


Lad os sammen skabe et miljø, hvor skam kan blive talt om åbent og håndteret på en sund måde. Sammen kan vi opbygge en professionel kultur, der er præget af empati og støtte og hvor skammen kommer ud af skammekrogen.


PS: Hvis du vil læse mere om emnet og udforske yderligere ressourcer, vil jeg opfordre dig til at tjekke mine andre blogindlæg, hvor jeg dykker dybere ned i emnet. Derudover kan du også overveje at læse min bog "Skam i professionelle relationer", hvor jeg udforsker forskellige aspekter af skam og giver værdifulde værktøjer til at håndtere den.


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page