top of page
  • Katja Balslev Nielsen

Pas på værdi-mellemrummet: 3 råd til at opdage, når du ikke lever efter dine værdier

Opdag de 3 advarselsflag, der fortæller dig, at du ikke er i integritet og hvordan du kommer tilbage på rette kurs i forhold til at leve efter dine værdier.


Er du blevet ramt af en nagende fornemmelse i ferien? Så er det måske, fordi du har opdaget et "værdi-mellemrum" i dit liv.


Brené Brown, der forsker i skam og sårbarhed, beskriver værdi-mellemrummet sådan her:


"Når der ikke er overensstemmelse mellem vores værdier, og det, vi gør, når det ud over sagsbehandlerens integritet; der opstår et værdi-mellemrum". (Brené Brown 2013)

Værdimellemrummet er afstanden mellem de værdier, som vi praktiserer (hvad vi rent faktisk gør, tænker og føler) og vores forhåbningsværdier (hvad vi ønsker at gøre, tænke og føle).


Værdier er udtryk for valg, som viser vores livsretning. Når vi derfor ikke handler i overensstemmelse med vores værdier, dræner det os for energi og nager os følelsesmæssigt.


Måske kan du genkende de 3 røde flag, der vifter og advarer dig om, at du skal stoppe op op ændre kurs.
Advarselsflag #1 - Dit engagement ryger


Det første røde flag, som du ikke må suse forbi, er når dit engagement ryger.

Vi kan tage store skridt - endda tage tilløb - og springe over stadig større værdimellemrum. Men på et tidspunkt er mellemrummet blevet så kritisk, og så er det ikke længere muligt at komme over på den anden side.


Når forskellen mellem vores værdier og handlinger bliver for stort, er der en potentiel risiko for, at dit engagement smuldrer. Hvad enten det er i dine relationer, din sundhed eller dit arbejdsliv.


Når det sker, er det en måde at beskytte os på og et værn mod skam, sårbarhed eller følelsen af at være fortabt.

Advarselsflag #2 - Du er ramt af en nagende fornemmelse og ubehag


Er du blevet ramt af en nagende fornemmelse her i ferien uden rigtigt at kunne sætte fingeren på, hvad det handler om? Så er det måske værdi-mellemrummet, der er i spil.


Når vi ikke efterlever vores værdier, sker der dét, der indenfor psykologen kaldes for kognitiv dissonans. Det er den tilstand, der opstår, når der ikke er sammenhæng mellem viden og handlinger. Tilstanden medfører ofte ubehag.


Har du derfor fået en følelsesmæssig knytnæve af ubehag, er det på tide at undersøge, om der er overensstemmelse mellem prioriteringen af dine værdier og dine handlinger.

Advarselsflag #3 - Du trækker dig


Det har betydning for vores selvrespekt og selvværdsfølelse, når vi ikke lever efter vores værdier. Det er som at give sig selv en følelsesmæssig F-finger og sige "jeg skider på det, der er vigtigt for dig". Du mister kort sagt din integritet.


Hvis dine praktiserede værdier rutinemæssigt er i konflikt med vores forventningsværdier. Hvis det sker en enkelt gang, er det ikke så slemt, men hvis det sker igen og igen bliver du drænet for energi. En forsvarsmekanisme mod dette er, at du begynder at trække dig.


Hvis det bliver en norm, er det på tide af justere dine handlinger, så de stemmer overens med dine værdier. Måske er det endda på tide at finde et nyt job, en ny partner eller noget helt tredje, så du ikke ender med at blive kynisk eller helt miste dig selv?


Find værdi-mellemrummet og stå stærkt


Svar på følgende spørgsmål og opdag, hvor du ikke efterlever dine værdier


Tag afsæt i dine værdier.

  • Hvor handler du ikke i overensstemmelse med dine værdier - både privat og arbejdsmæssigt?

  • Hvad gør du for at distancere dig fra dig selv eller andre? F.eks. overspiser, drikker alkohol, afmelder socialt arrangementer, gruer for at møde på arbejde, overhører behov for pauser etc.

  • Hvordan kan du begynde at handle anderledes, hvis der skal være overensstemmelse mellem dine handlinger og værdiprioritering?

Hvis du opdager, at der ikke er overensstemmelse mellem dine værdier og dine handlinger, så husk ikke at bebrejde dig selv. Det sker for alle, at de kommer ud af kurs af og til. Vi kan ikke altid handle efter vores værdier, men vi kan gøre det bedste.Vil du lære endnu mere om at arbejde med værdier, empowerment og integritet, så kan du læse meget mere i min bog, hvorfra ovenstående er taget fra.

Fik du noget ud af blogindlægget, så vidersende det eller del det med dit netværk, så I kan støtte hinanden i at være i integritet.


Katja Balslev Nielsen
Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page